T-Mobile inspecteert zendmasten met drone

Altura ZenithMobiele telefonie provider T-Mobile gaat als eerste aanbieder in Europa haar zendmasten inspecteren door de Altura Zenith drone in te zetten. De operator wil een eigen piloot gaan opleiden die vanaf juli 2015 ruim 5000 zendmasten zal inspecteren.

 

 

Positief
De eerste testen met de inzet van drones, zijn positief, zo zegt de mobiele aanbieder. De inzet van een UAV is namelijk veel effectiever, veiliger en goedkoper dan het sturen van een elektricien die bij de mast omhoog moet klimmen. Normaal gesproken duurt een inspectie ongeveer een week.

De piloot van T-Mobile inspecteerde dezelfde mast met een drone en had binnen 15 minuten alle foto’s om de inspectie succesvol af te kunnen ronden.

Regelgeving
Maar de Nederlandse wetgeving rondom de inzet van onbemande vliegtuigjes, spelen een belangrijke rol. Voor iedere inspectie die het bedrijf wil uitvoeren, moet het een ontheffing aanvragen bij het ministerie van IL7T. T-Mobile is toch optimistisch over de plannen, omdat de Europese Commissie de regels over drones wil vereenvoudigen voor bedrijven.

T-Mobile maakt bij de inspecties gebruik van een Altura Zenith. Dat is een drone van eigen bodem, gebouwd door Aerialtronics. De drone is uitgerust met een HD-camera, een warmtezender en een zender voor het versturen van data. Daarnaast verzorgt de dronefabrikant ook de opleiding van de piloot.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

One thought on “T-Mobile inspecteert zendmasten met drone

  1. Leuk om te lezen dat bedrijven zoals T-Mobile nu ook gebruik maken van drones. Zo zie je maar weer dat drones veel meer zijn dan simpele helicoptertjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *