Wetgeving België: niet verder dan eigen achtertuin

ConsumentendroneNog eind dit jaar komt er een nieuwe wetgeving in België die het hobbymatig vliegen van drones aan banden legt. Tot nu toe is er – in tegenstelling tot veel andere Europese landen – geen wetgeving voor UAV’s in België.

Na de zomer is het voor consumenten gedaan met de pret, en worden zij veroordeeld tot hun eigen achtertuin.

Koninklijk besluit
In een persbericht kondigt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant aan dat er inmiddels een Koninklijk Besluit klaarligt dat duidelijkheid geeft over wat wel en nieuw mag. Als het besluit er doorkomt, mogen dronevliegers straks alleen op hun eigen privéterrein vliegen. Zij mogen niet hoger vliegen dan dertig meter en moeten bovendien de strenge privacywetgeving die in België geldt in achter nemen.

Professionele dronepiloten mogen straks meer: die mogen dan op maximaal negentig meter hoogte vliegen. Bovendien mogen zij ook in openbaar gebied vliegen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de piloot een certificaat op zak heeft.

Die certificaat is moeilijk te behalen: er is een medische verklaring nodig, en bovendien moet de piloot een theorie- en een praktijkexamen doorlopen. Als er bij een vlucht een hoog risico is, bijvoorbeeld in de buurt van mensen, moet de piloot tenslotte eerst toestemming vragen bij het directoraat-generaal Luchtvaart.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.