Overheid mag met drones boven mensenmassa’s vliegen

DRONE VLIEGENHet kabinet wil dat de politie en brandweer met drones boven mensenmassa’s mogen vliegen. Daarvoor moet de regelgeving omtrent het gebruik van drones versimpeld worden. Vanaf 1 juli mogen de politie en brandweer met onbemande vliegtuigjes boven gebouwen en mensenmassa’s vliegen.

De autoriteiten mogen vanaf de zomer ook na zonsondergang vliegen met de drones. Nu is dat nog verboden. De overheid wil de UAV’s inzetten voor hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde.

Inspecties
Verder wil het kabinet onderzoeken of drones ook ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld de inspectie van wegen of de bewaking van terreinen. In de zomer wordt ook bekend of de media drones in mogen zetten om beelden te maken.

Dat hebben de ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie en Kamp van Economische Zaken samen met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu middels een brief aan de Twede Kamer laten weten.

Strengere wetgeving voor consumenten
Er komen wel strengere wetten voor het gebruik van drones door consumenten. In de huidige wetgeving staat niet genoeg over de bescherming van de privacy, vinden de ministers. Daarom gaan ze bezig met onderzoek naar nieuwe regelgeving.

Er wordt dan ook gekeken naar nieuwe, strengere regels voor recreatief gebruik van drones. De afgelopen jaren zijn er steeds meer drones bijgekomen die zijn uitgerust met een camera. Dat zou kunnen leiden tot schending van de privacy, wat in Nederland strafbaar is.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *