NVJ begint proefproces drones

Regelgeving DronesDe Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ) gaat samen met de NVF en fotograaf René Oudshoorn een proefproces aanspannen tegen de Nederlandse staat. Op die manier moet de inzet van drones in de journalistiek mogelijk gemaakt worden.

Morgen maakt Oudshoorn met zijn drone luchtopnamen van de Scheveningse Pier. Zonder ontheffing is het illegaal dat te doen. Het aanvragen van een ontheffing duurt tenminste zes weken en is bovendien een dure onderneming. Daarom willen journalisten vaak geen drones inzetten voor hun journalistieke werk.

Proefproces
Volgens de NVJ is er al vaker overleg geweest met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het versoepelen van regelgeving voor journalisten. Maar het ministerie wil niet meewerken, dus dreigt de NVJ nu met een proefproces. De regelgeving voor het professioneel gebruik is per 1 juli wel versoepeld, maar alleen voor hulpdiensten zoals de politie en brandweer.

De boetes voor de inzet van drones als journalist liegen er niet om. Vorig jaar kreeg Roel Dijkstra, persfotograaf, nog een boete van 1000 euro voor het illegaal inzetten van een drone. Hij had de ‘Regeling modelvliegen’ overtreden. Hij vloog met zijn zelfgebouwde drone boven een flat waar een misdrijf was gepleegd.

Strenge regelgeving
Journalisten hebben te maken met strenge regels, terwijl consumenten vrijelijk mogen vliegen met drones. Volgens de NVJ is de verhouding daarom scheef.

De inzet van drones voor journalistieke doeleinden wordt gezien als professionele inzet. Om die reden moet er een ontheffing worden aangevraagd. Daarbij moet de drone, de piloot en de organisatie voldoen aan strenge regels om in aanmerking te komen voor de ontheffing. De aanvraag duurt zo’n zes weken, waardoor de situatie voor veel journalisten onaantrekkelijk en onwerkbaar is.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *