Brits Hogerhuis wil register dronepiloten

Het droneluchtverkeer neemt razendsnel toe. Daarom moet er een Europees register van dronepiloten komen. Dat wil het Britse Hogerhuis. In dat register komen professionele en commerciële piloten te staan. Later worden ook amateurvliegers in dat register opgenomen, zo is het voorstel van het Hogerhuis.

Comité
Er is een speciaal comité in het leven geroepen dat de aanbeveling nu doet. Volgens dat comité kunnen drones zo’n 150.000 nieuwe banen in Europa opleveren. Maar dan moeten overheden wel al het onbemande luchtverkeer in goede banen kunnen leiden. Een droneregister biedt daarvoor een uitkomst.

Wel wil het Hogerhuis dat drones verder beperkt worden, aan de hand van geofences. Dat is een softwarematige beperking bij bijvoorbeeld het opstijgen op locaties zoals vliegvelden. Ordehandhavers moeten beter worden opgeleid, en bovendien moet er een speciaal keurmerk voor drones komen. Daarnaast moeten bestuurders eerst een aanvullende verzekering afsluiten.

Marktleider
Volgens de voorzitster van het comité kan Europa uitgroeien tot de marktleider op het gebied van UAV’s. Maar ze is wel realistisch. Als er ook maar één ongeluk gebeurt, dan is opeens iedereen tegen drones. Daarom moet er volgens haar een manier gevonden worden om drones toe te laten in de samenleving, zonder dat er ongelukken gebeuren.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *