Belgische droneverkoop op 1000 drones per maand

ConsumentendroneIedere maand worden er in België 1000 tot 2000 drones verkocht. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd naar aanleiding van een onderzoek van servicebedrijf Skyeye.

Volgens het servicebedrijf ligt het aantal verkopen van drones in de praktijk nog veel hoger, omdat verkopen via online verkoopkanalen moeilijk te achterhalen zijn en daarom niet in het onderzoek werden meegenomen.

Hobbydrones
In België leidt de toenemende populariteit van consumentendrones tot zorgen. Alleen in de laatste drie maanden van 2014 werden er al 10.000 drones verkocht, die zo’n 800 euro per stuk kosten. Niet iedereen die een drone koopt wordt even goed voorgelicht. Zo denken veel consumenten dat ze overal mogen vliegen, terwijl dat volgens de Belgische wet alleen mag op modelluchtvaartterreinen.

Ook professionele dronepiloten die wel een brevet hebben, hebben te maken met strenge regelgeving. De huidige Belgische wetgeving over modelvliegtuigen stamt uit 1954 en is daarmee niet meer van deze tijd. Het gaat om een Europese richtlijn voor speelgoed met een gewicht boven de 1 kilogram. De Belgische minister is van plan om binnenkort met nieuwe, soepelere regelgeving te komen.

Elektronicaketens doen goede zaken, omdat veel consumenten daar hun drone kopen. Daarnaast kopen consumenten hun drone het vaakst online.

Nederland
In Nederland lopen commerciële en professionele gebruikers tegen strenge regelgeving aan. Vooralsnog hebben alleen hulpdiensten profijt van soepelere regelgeving, terwijl de wet voor consumenten steeds strenger wordt.

In Nederland is het wel toegestaan om buiten modelluchtvaartterreinen te vliegen. Hoeveel drones er per maand in Nederland verkocht worden, is nog niet onderzocht.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *