Heb jeeerste drone www.dronevliegen.com net je eerste drone gekocht, maar er nog nooit mee gevlogen? Gefeliciteerd met je aankoop! Aan het besturen van een drone zitten nogal wat haken en ogen. Zo moet je namelijk precies weten hoe je je drone bestuurt, voordat je de drone in een publieke ruimte brengt. Het is dus handig om met een kleine drone te beginnen. Daarna kun je ermee vliegen op een open veld. Heb je je vaardigheden in het vliegen van een drone bijgewerkt, dan kun je ervoor kiezen een grotere drone te kopen.

Het voordeel van een drone is dat je op plekken kan komen waar normale mensen niet kunnen komen. Je hebt dankzij de gimbal de camera altijd tot beschikking. Het nadeel van drones is dat er zich vaker incidenten voordoen met UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle). Daarom hebben we een paar tips voor je om op een veilige manier met een drone te vliegen.

1) De gebruikshandleiding
Toegegeven, erg spannend klinkt het allemaal niet, maar de handleiding lezen is eigenlijk het eerste wat je moet doen, nog voordat je de drone aanzet. Piloten hebben een zware studie moeten volgen om een luchtvaartuig te mogen besturen. Voor drones gelden ook vele regels, ook als ze van klein formaat zijn. Welke regels precies, lees je in de Regeling modelvliegtuigen.

Een drone is een complex, computergestuurd product. Daarom heb je kennis nodig om het vaartuig te kunnen besturen. Lees eerst de gebruikshandleiding om te weten hoe je de controller precies moet bedienen.

2) Kennismaken
Het is natuurlijk erg verleiding meteen je drone uit de verpakking te halen en zo hoog mogelijk in de lucht te brengen. Maar pak de drone eerst rustig uit en kijk naar de mogelijkheden van het toestel. We raden aan om naar een rustig veldje of weiland te gaan en eerst een paar oefenvluchten te maken. Het maken van mooie video’s en foto’s zoals je ze vaak op YouTube ziet gebeurt niet zomaar. Daarvoor heb je oefening nodig.

3) Mensenmassa’s
Een drone weegt al snel 1.5 kilo en heeft dus een grote kans om neer te storten, bijvoorbeeld als de propellers weigeren. Daarom is het verboden en afgeraden boven mensenmassa’s te vliegen. Als een drone iemand raakt, kan dat leiden tot ernstige verwondingen. Wees ook voorzichtig met mensen die tijdens de rit naar de drone staan te kijken. De propeller is erg scherp en kan bij aanraking met de huid behoorlijk lelijke snijwonden veroorzaken.

4) Gebouwen
Om vrijwel dezelfde reden is het niet toegestaan boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Daarvoor is een goede reden: wordt het radiosignaal van je controller gestuurd, dan is de kans groot dat de drone tegen een gebouw aanvliegt. Bij de crash kan deze op mensen landen, met alle gevolgen van dien. Dat zelfde geldt uiteraard voor autowegen, industriegebieden en havens.

5) Hoog vliegen en de privacy
In Nederland mag je op een maximale hoogte van 120 meter vliegen. Zenders worden steeds krachtiger en de batterij krijgt meer capaciteit. Daardoor wordt de verleiding groter toch hoger te vliegen. We raden het af om boven de 300 meter te vliegen, want de drone mag natuurlijk niet in de buurt komen van ander luchtverkeer.

Vliegen in de buurt van vliegvelden is streng verboden! Er zijn bepaalde no-fly-zones waar je niet mag vliegen.

Ten slotte: houd rekening met de privacy van anderen. Met de camera op de drone kun je mooie plaatsjes schieten die je anders niet zou kunnen maken. Het is verboden om boven een tuin of badkamerraam foto’s te maken. Ook al is het niet de bedoeling om met opzet de buurvrouw op de foto te zetten, het kan mensen het idee geven dat je hun privacy schendt. Op schending van de privacy staan forse boetes. Toch is het een beetje een grijs gebied wanneer je nu precies iemands privacy schendt. Je mag immers niet motorisch een foto maken (dat is net zo als de webcam voor het raam zetten). Met de hand mag je wel foto’s maken op de openbare weg. De vraag is maar of de drone gezien kan worden als ‘motorische camera’, of meer als ‘digitale hand’.

Share:

Written by

Gerard is de beheerder van Dronevliegen.com en is electronica liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.